fbpx

Vochtmetingen Camper

Na jarenlang plezier van de camper zonder een vuiltje aan de lucht ziet u een plekje ontstaan onder het raam. Je loopt dichterbij en bekijkt de oranjeachtige plek. Is dat echt een vochtplek? Vocht is een van de grootste vijanden van de Camper. Vocht kan op den duur lijden tot blijvende schade aan de camper. Het is dus noodzaak om ieder jaar een vakkundige vochtmeting te laten doen bij Autoservice Stolk. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wat is een vochtmeting en waarom is dit belangrijk?

Een vochtmeting is een periodieke meting om lekkages en vochtplekken te meten. Dit kan bij bouwmaterialen, maar ook bij campers is het van belang om tijdig te controleren of er te veel vocht in het dak of de wanden zitten. Het laten doen van een professionele vochtmeting is ook vanwege de fabrieksgarantie aan te raden, omdat overtollig vocht in de wanden kan een oorzaak zijn van schimmels in de camper. Dit is op zijn beurt slecht voor de gezondheid van mens en dier. Ook kan overtollig vocht zorgen voor rot in de wanden en daken, wat zich niet ten goede doet voor de stabiliteit van de camper.

Oorzaak

Vaak is de oorzaak van vocht in de camper een slecht onderhouden afdichting aan de buitenkant. De lekkage ontstaat vaak bij vensters en ramen. Ook afdichtingen van plaatwerk, zoals het dak en de buitenwanden kunnen bijdragen aan vochtplekken in de wanden. De afdichtingen zijn er slecht aan toe wanneer de kit is uitgedroogd of er scheurtjes in zitten. Hierdoor kan het vocht onopgemerkt langzaam naar binnen komen om hier ravage aan te richten. Daarnaast kan het vocht ook van binnenuit naar buiten lopen. Dit kan zijn door een lekke douchecabine of defecte waterslangen.

Wat doen wij bij een vochtmeting?

Ondanks het feit dat vochtmeters tamelijk goedkoop online te vinden zijn is het aan te raden om het vocht te laten meten bij een specialist op het gebied van camperonderhoud. Om het vocht te meten zijn er namelijk twee verschillende vochtmeters. Een vochtmeter met meetpinnen en een capacitieve vochtmeter zonder meetpinnen. De laatstgenoemde variant kan schadeloos meten waar de vochtplekken zitten en de grootte hiervan meten. Dit is de variant die wij bij Autoservice Stolk gebruiken. Wij controleren de wanden en het dak op lekkages en meten ook de gebieden rondom de kitranden en afdichtingen om ophoping van vocht te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Een controle is om te voorkomen dat er meer schade ontstaat. De dingen die u kunt doen om vochtschade aan te voorkomen is door uw camper goed te laten ventileren na vochtig weer. Dit kunt u doen door ramen en deuren een tijdje open te laten staan. Ook kunt u de afdichtingen en kitranden regelmatig te controleren op scheurtjes en uitdroging. Deze kunt u dan op tijd vervangen.

Verplichte keuring

LET OP! Wanneer uw chassis van de camper van een ander merk is als het ‘bovenstel’ is het verplicht om ieder jaar de camper te laten keuren op vochtpercentage. Stolk Autoservice is gecertificeerd om deze verplichte keuring uit te voeren.

Wilt u een afspraak maken voor een professionele vochtmeting voor uw camper?